reus.cat
Cercador
Logo Reus Esport i lleure
Pavelló Olímpic Municipal
Carrer de Mallorca, 1
43205 Reus
  977 010 888

Actes diversos per commemorar el Dia Internacional d'Acció per a la Salut de les Dones

13/05/2024

La regidoria de Salut i Esports de l'Ajuntament de Reus ha organitzat un conjunt d'activitats diverses per commemorar el Dia Internacional d'Acció per a la Salut de les Dones, una jornada que se celebra el dia 28 de maig, però que aplegarà propostes durant tota aquesta quinzena. 

L'origen d'aquesta commemoració es remunta a l'any 1987: es va establir a la Xarxa Mundial de Dones pels Drets Reproductius, que  va tenir lloc a Costa Rica. L'objectiu d'aquest dia, el 28 de maig, és fer difusió de l’estat de salut de les dones, de les seves necessitats i demandes, així com el compromís de les administracions per donar-hi resposta.

Cal visibilitzar que les dones tenen pitjor salut que els homes, tot i tenir una esperança de vida major. Els dolors crònics, el reumatisme, l’ansietat i la depressió són problemes amb major incidència en les dones a conseqüència de factors socials (com ara tenir menys poder adquisitiu i pitjors condicions laborals), en gran part degut al fet que el treball domèstic i familiar, de cura de persones dependents, està feminitzat.

Es pot dir que en general, una major corresponsabilitat familiar i millora de les condicions dels treballs remunerats contribueix a millorar la salut de les dones.

Per poder visibilitzar aquest biaix de gènere i millorar la salut de les dones és necessari millorar les estratègies d’afrontament individuals o col·lectives a situacions estressants o que produeixen malestar per motius de diferències en salut.

Aquest projecte ens permetrà compartir reflexions, així com ampliar un conjunt d'alternatives d'oci dirigides als grups de dones de la ciutat. Es faran activitats per visibilitzar i reflexionar sobre la invisibilitat de les dones en temes de salut i la presa de consciència dels condicionants socials que afecten en aquest sentit.

Aquest programa ha estat elaborat per un grup motor amb entitats sensibilitzades, els Centres d’Atenció Primària de la ciutat,Ca la Conxita, Associació Cooperativa Les Abelles, Gent Gran, Casal de Joves La Palma, Casal de les Dones, i finalment, Benestar Social, tots, sota la coordinació de la regidoria de Salut i Esports.

Les accions previstes durant el mes de maig de 2024 són les següents:

  • Gimnàstica emocional! A càrrec de Liliana Navarrete Fa.      
  • Txikung en femení. Practiquem aquest art mil·lenari. Taller a càrrec d’Olga Montañola Palau, professora de Txikung.
  • Autocura i saviesa. Taller de benestar emocional. A càrrec de Tsunamis Garcia Cordovés, psicòloga de l’Associació El rusc.
  • MaREGLA. Taller a càrrec de la psicòloga Berta MascaróTriedo i la llevadora de l’ASSIR  Miriam Leiva caballero.
  • ASSIR al teu costat.  Autoconeixement i cura del cos.  Taller a càrrec de la psicòloga Araceli Otón Sanchez, i de la llevadora Miriam Leiva Caballero
  • 28 de maig, Dia Internacional d’Acció per a la Salut de les Dones · Caminada i zumba a la plaça la Patacada.
  • Jornada de sexualitat del climateri i la menopausa. Dissabte 1 de juny. Casal de les Dones. De 10 a 14:30 h