Col·laboració amb les federacions de patinatge per dissenyar un parc d’esports de lliscament
L’Ajuntament de Reus, a través de la Regidoria d’Esports i Reus Esport i Lleure, ha iniciat una col·laboració amb les federacions espanyola i catalana de patinatge per a dissenyar conjuntament un futur parc d’esports de lliscament. Una comissió de treball integrada per tècnics municipals i de les dues federacions ha començat a estudiar una proposta que es pugui concretar en un futur espai públic apte per a activitats de patinatge com ara l’skate i d’altres disciplines relacionades.
Tal i com ha remarcat l’alcalde, Carles Pellicer, aquesta línia de col·laboració farà possible donar resposta a la necessitat que s’ha plantejat en els darrers anys a la ciutat de renovar les instal·lacions existents dedicades a aquesta activitat: “De la mà dels millors experts disposarem d’una proposta adequada a les necessitats del conjunt de la ciutat, de manera que Reus pugui guanyar un espai públic per al lleure i l’esport del conjunt de la ciutadania”.
La presentació de la col·laboració s’ha realitzat amb l’assistència de l’alcalde i del regidor d’Esports, Jordi Cervera, del president de la Federació Espanyola de Patinatge, Carmelo Paniagua, i del president de la Federació Catalana, Ramon Basiana.
El president de la Federació Espanyola, Carmelo Paniagua, ha felicitat l'Ajuntament de Reus per la iniciativa i ha destacat que es tracta del primer ajuntament de l'estat que sol·licita i planteja una proposta d'aquesta mena a la Federació, amb l'objectiu de disposar d'unes instal·lacions que compleixin amb els reglaments i les característiques tècniques oficials. Per aquest motiu ha qualificat la iniciativa de "pionera" i ha explicat que seria desitjable que parcs similars s'estenguessin a d'altres territoris.
Millora d’equipaments esportius
La iniciativa d’abordar la definició d’una nova zona d’esports de lliscament s’emmarca en la política del govern municipal orientada a la millora dels equipaments esportius i zones saludables engegada en els darrers anys a la ciutat.
En aquesta línia de respondre a les necessitats i demandes de la ciutadania pel que fa a la pràctica esportiva, s’ha volgut també escoltar allò que reclamava un col·lectiu com el dels practicants de les diferents disciplines de patinatge urbà: tot allò que es pot entendre com a skate urbà.
Malgrat haver plantejat l’opció de disposar d’un nou equipament a través de la via dels Pressupostos participatius, el ressò ciutadà assolit per altres projectes va deixar aquesta proposta sense suficients vots per resultar escollida i poder-se executar.
Així i tot, el Govern municipal considera necessari cercar una alternativa a aquesta situació i per aquest motiu des de la Regidoria d’Esports i Reus Esport i Lleure s’ha trobat la complicitat de la Federació Espanyola i de la Federació Catalana de Patinatge perquè col·laborin amb el govern municipal en la redacció d’un estudi-proposta que concreti i defineixi les necessitats d’una Zona Skate per a la ciutat de Reus.
Reus disposa d’un Skate Parc, situat a la zona del Parc dels Capellans de Reus, construït i equipat l’any 2007 i que al llarg d’aquests anys ha estat en el debat tant per la seva idoneïtat, el seu manteniment, o l’orientació esportiva de les seves instal·lacions per donar resposta als diferents perfils d’usuaris. L’inevitable pas del temps aconsella reformar, millorar i fins i tot refer una zona específica per a aquesta pràctica esportiva. El nou projecte es planteja també, com a primera opció, la ubicació al mateix Parc dels Capellans de manera que integri i ampliï les instal·lacions ja existents. Tal i com ha explicat l'alcalde, la futura gestió i manteniment de l'equipament seria responsabilitat de Reus Esport i Lleure.
Disciplina esportiva a l’alça
En aquest mateix context, la Federació Internacional de Roller Sports s’ha adaptat a totes les disciplines vinculades als esports de rodes entre les que es troben la modalitat d’hoquei sobre patins, patinatge artístic sobre rodes, patinatge de velocitat sobre patins en línia, hoquei sobre patins en línia, patinatge freestyle en línia, patinatge de descens, alpí en línia i skate boarding.
Tota una orientació que ha rebut un fort impuls per part d’esdeveniments com el World Roller Games, una gran cita esportiva mundial que viurà la seva segona edició aquest estiu a Barcelona. Impuls que també ha estat propiciat per la incorporació del skateboard (monopatí) als Jocs Olímpics de Tokio 2020 com a esport oficial.
Així doncs, a través de la comissió tècnica mixta de treball que s’ha engegat, les dues federacions han lliurat a l’Ajuntament de Reus un primer dossier on es defineixen i estableixen criteris constructius i de manteniment per a una futura zona de Skate a la ciutat.