Completada la primera fase de redacció del Mapa d’Instal·lacions Esportives Municipals
Un cop tancada la fase de recollida d’informació i contingut del Mapa d’Intal·lacions Esportives Municipals (el desembre de 2018) la primera fase del MIEM s’ha completat amb l’estudi de viabilitat i l’avantprojecte per a la construcció d’un centre esportiu integrat, que inclourà una piscina coberta orientada a l’activitat física per a tothom. Això permetrà preveure les condicions necessàries per donar resposta a la principal demanda de l’enquesta d’hàbits i demanada esportiva de la ciutadania reusenca, que incloïa una instal·lació d’aquesta mena.
Amb la redacció final d’aquest document, que s’ha lliurat als components de la taula de treball del MIEM (que inclou la presència de totes les formacions polítiques representades a l’Ajuntament de Reus), es procedirà a la seva tramitació i posterior aprovació, mentre que en paral·lel ja s’ha iniciat la segona fase d’aquest MIEM.
L'alcalde, Carles Pellicer, i el regidor d'Esports, Jordi Cervera, han presentat aquest dilluns el contingut del document i han explicat els detalls d'un dels projectes més destacats que proposa el MIEM, un centre esportiu integrat annex al Pavelló Olímpic Municipal que inclouria una piscina municipal coberta.
Estudi d’idoneïtat i viabilitat
L’empresa especialitzada Sport Assistance, per encàrrec de Reus Esport i Lleure, ha desenvolupat aquest estudi que ha de permetre concebre un futur projecte de centre esportiu integrat amb una piscina coberta i zona wellness a la zona sud de Reus.
En aquest estudi l’empresa conclou que la millor ubicació del centre integrat seria en un espai vinculat al Pavelló Olímpic Municipal. També s’hi desglossa la previsió d’usos del centre integrat, la proposta de programa, activitats i previsió d’usos.
Pel que fa al programa constructiu es desenvolupa una proposta de superfícies i espais, que es completa amb l’estudi econòmic i l’anàlisi del model de gestió, i conclou amb un seguit de recomanacions i conclusions.
Avantprojecte d’un complex esportiu annex al Pavelló Olímpic amb piscina coberta
Reus Esport i Lleure SA, un cop rebut l’estudi d’idoneïtat i viabilitat, va confeccionar un programa detallat dels continguts del futur edifici i va sol·licitar oferta per a la redacció d’un avantprojecte i estudi econòmic. En aquest cas l’encàrrec va recaure en l’empresa catalana Ubae Fitness, amb àmplia experiència en el disseny, construcció i gestió de centres de fitnnes, wellnes i piscines cobertes.
El principal objectiu d’aquest avantprojecte era el de poder concretar un edifici que donés resposta al llistat de necessitats apuntat al pla de viabilitat i a la concreció del programa elaborat per Reus Esport i Lleure SA, així com l’estudi econòmic de construcció i manteniment de l’edifici.
Una proposta compacta
L’avantprojecte que avui s’ha presentat és una proposta compacta per un edifici autònom a l’espai annex al Pavelló Olímpic Municipal, el qual podria mantenir una de les pistes poliesportives exteriors. La proposta inclou un edifici amb soterrani destinat als espais tècnics de tractament d’aigües, producció d’ACS i serveis; una planta baixa amb la zona de recepció, vestidors outdoor (servei per a runners), vestidors del centre esportiu i zona d’aigües amb una piscina principal de 30 x 10 metres, un vas d’aprenentatge de 15 x 8, piscina infantil, SPA i zones complementàries, com ara saunes i banys de vapor.
La sala de fitness, de 600 metres quadrats, disposarà de zona cardiovascular, pes lliure, maquinaria isocinètica, zona express i zones d’entrenament funcional i personal.
Per completar els espais destinats a l’activitat física, a la primera planta es disposarà de tres sales per activitats dirigides. La proposta de l’avantprojecte preveu també un tancament mòbil que en moments puntuals permetria convertir l’espai en una macro sala. En aquesta planta també s’hi trobaran, entre d’altres, els espais d’oficines.
Coberta practicable
La planta de coberta disposarà d’una àmplia zona practicable per a usos esportius dels abonats al centre esportiu amb una pista de material sintètic de 200 metres de corda i una zona central reservada per a la pràctica d’exercici amb aparells de cal·listènia.
La proposta d’UBAE Fitness suposa un total de 7.240 metres quadrats construïts i més de 5.000 d’urbanització, amb un cost de 6.741.000 euros de pressupost d’execució material, al qual caldrà afegir els costos indirectes, honoraris i impostos.
Orientació i Viabilitat
Aquest projecte vol donar resposta a l’alta demanada i creixement de la necessitat de la població per desenvolupar activitats físiques orientades a la millora de la salut i la qualitat de vida de totes les franges d’edat de la població. En aquest sentit, aquest projecte es concep com un espai obert a un ampli sector de població que complementi l’actual oferta esportiva existent a la ciutat.
El model, inspirat en les últimes tendències en l’àmbit esportiu, vol ser un complement a l’actual oferta i constituir en primer lloc una oferta de proximitat en la línia de l’oferta de clubs esportius que en els últims anys han fet una aposta per aquest públic.
La vocació de l’estudi és assolir un nivell d’autofinançament de l’explotació del centre esportiu, amb una oferta per a un total de 4.000 abonats.