El passeig de la Boca de la Mina s’obre al públic el 4 de juliol
El passeig de la Boca de la Mina quedarà definitivament obert al públic el 4 de juliol, una vegada completades les obres de la intervenció integral, que han condicionat i dignificat un espai de gran valor natural, patrimonial i sentimental. L’Ajuntament ha programat diverses activitat per celebrar l’obertura, i del 6 al 9 de juliol es posaran en marxa tres noves rutes saludables al voltant del passeig.
En les darreres setmanes s’han estan enllestint els treballs finals inclosos en la primera fase del Projecte de Millora i Recuperació del passeig de la Boca de la Mina que afecten el recorregut del passeig per deixar-lo totalment a punt. Així, s’han col·locat papereres i altres elements de mobiliari urbà, com una nova font a la plaça de M. Àngels Ollé, i elements de senyalització, com ara els rètols informatius als 11 punts d’interès del recorregut, que aviat incorporaran un QR des d’on es podrà accedir a les versions en diferents idiomes dels textos i a informació complementària. Abans de l'obertura, s’enllestirà també la senyalització de servei als tres accessos al passeig.
Pel que fa al Parc de les Olors, es manté encara tancat per consolidar la plantació d’espècies vegetals. I pel que fa al Jardí Agrari, inclòs en la segona fase del projecte, els treballs van avançant d’acord amb el calendari previst.
Activitats d’obertura
Les restriccions en matèria de seguretat a causa de la pandèmia han desaconsellat l’organització d’esdeveniments de gran convocatòria per celebrar l’obertura del passeig i s’ha optat per programar diferents activitats de petit format per donar a conèixer els treballs que s’han dut a terme i fer el primer tast de les activitats que s’han creat al voltant del passeig.
- El diumenge 4 de juliol tindrà lloc una visita amb els veïns i veïnes de l’entorn del passeig a la qual s’ha convidat també representants de les associacions de veïns de la ciutat, en què l’alcalde de Reus, Carles Pellicer; la vicealcaldessa, Noemí Llauradó; i la regidora d’Urbanisme i Mobilitat, Marina Berasategui, acompanyats de tècnics municipals i d’altres representants del govern, donaran compte dels treballs realitzats.
- Del 5 al 9 de juliol, de 18:00 a 21:00h, s’instal·larà a la plaça M. Àngels Ollé un punt informatiu per donar a conèixer les 3 rutes saludables que s’han dissenyat al voltant del passeig: una ruta curta caminant, una ruta llarga per caminar o córrer i una ruta en BTT.
- El dia 8 es farà també la presentació als centres educatius de la ciutat de les guies didàctiques sobre el passeig que s’han elaborat a propòsit de les rutes culturals i les rutes de l’aigua que en destaquen els valors naturals, patrimonials, històrics i paisatgístics.
Rutes saludables
Les 3 noves rutes saludables que s’han definit al voltant del passeig s’afegeixen a l’oferta de Rutes Reus, Rutes de salut i paisatge de la ciutat ja existents i en segueixen la numeració. Així, trobem:
- R12. Camins, avellaners i oliveres (ruta BTT). Ruta circular amb bicicleta de 17 km, de dificultat baixa i una durada estimada de 45 minuts. Des del punt de trobada de la plaça M. Àngels Ollé, puja pel camí de les Ànimes fins trobar els Cinc Camins, i d’aqui en direcció a Maspujols, cap a riera del Salt i l’ermita de Santa Anna a Castellvell, i torna a enllaçar amb els Cincs Camins fins al camí de les Ànimes i altre cop el punt de trobada de la pl. M. Àngels Ollé.
- R13: Tomb per la pedrera (ruta llarga corrent o a peu). Ruta circular per córrer o caminar de 12 km, de dificultat baixa i 60 minuts de durada (corrent). Des del passeig, puja pel camí de les Ànimes fins a l’ermita de Santa Anna a Castellvell i baixa pel Cinc Camins fins a l’Institut Pere Mata i la plaça M. Àngels Ollé.
- R14: El Pere Mata i la partida de Monterols. Ruta circular de 4,5 km, de dificultat baixa i una durada estimada 1h 30 min. Des de l’inici del passeig a l’av. del Comerç fins a la Boca de la Mina, i d’aquí fins als Cinc Camins fent la volta exterior al recinte del Pere Mata fins tornar al punt de sortida.
Per a la senyalització dels recorreguts de les rutes fora del traçat del passeig s’han utilitzat els mateixos elements de senyalització de les Rutes Reus, Rutes de salut i paisatge.
Del 5 al 9 de juliol, al punt d’informació que s’instal·larà al passeig, tècnics de Reus esport i Lleure donaran a conèixer el traçat de les rutes, així com la informació de servei que s’ha elaborat específicament, amb consells per a la pràctica esportiva i de salut i informació d’interès que hi ha a l’app. Per evitar aglomeracions i compartir l’experiència de la posada en marxa de les rutes amb els primers a provar-les, caldrà reservar cita prèvia.
Les rutes saludable són les primeres que es posen en marxa, coincidint amb l’obertura del passeig. Passat l’estiu està previst estrenar les rutes culturals i les rutes de l’aigua.
Guies didàctiques
Les guies didàctiques que s’han elaborat al voltant del passeig de la Boca de la Mina són eines per a l’aprenentatge actiu a partir dels recursos que aporta el passeig. Es tracta de 4 guies desenvolupades per a Infantil, Primària, Secundària i educació de persones adultes, on es combinen aspectes estratègics, com l’adaptació al currículum educatiu i operatius, amb exercicis per fer a l’aula i al propi passeig, que combinen aspectes culturals (ruta de cultura) i aspectes mediambientals (ruta de l’aigua).
Totes les guies s’han desenvolupat tenint en compte les persones amb necessitats educatives especials i amb perspectiva de gènere. A més, inclouen diferents tipus de materials didàctics, així com la connexió amb les noves tecnologies a través d'una aplicació mòbil (app) del passeig, mitjançant la geolocalització dels diferents punts d’Interès, minijocs i l’ús de la realitat augmentada.
Estan destinades al col·lectiu docent, però també a professionals de la didàctica i adults que vulguin gaudir del passeig d’una forma diferent
Testimonis del passeig
En el marc del projecte s’han recollit 45 testimonis de persones de diferents edats que han volgut compartir els seus records i la seva vinculació sentimental amb el passeig de la Boca de la Mina. Aquests testimonis videogràfics s’han anat publicant als perfils del projecte a les xarxes i es poden recuperar al canal municipal de You tube.
La plaça M. Àngels Ollé
L'alcalde de Reus, Carles Pellicer, va anunciar el 27 de novembre de 2019, en el decurs de la Jornada "Llum de Llull" que es va fer a la Biblioteca Xavier Amorós i que es va dedicar especialment a M. Àngels Ollé, que la ciutat batejaria amb el nom de la pedagoga Medalla d'Or de la Ciutat la futura plaça que es creava dins del projecte de Millora i Recuperació del passeig de la Boca de la Mina, just davant de l'Escola Mowgli.
Senyalització inclusiva
En la senyalització de servei que es col·locarà als tres punts d’accés al passeig de la Boca de la Mina s’han utilitzat pictogrames inclusius, tenint en compte que la inclusivitat i l’accés universals són eixos vertebradors de tota la intervenció al passeig. La utilització d’aquests pictogrames, d’acord amb els models elaborats per ARASAAC, segueix la línia de treball encetada fa uns dies amb la senyalització horitzontal a tres passos de vianants d’acord amb la proposta sorgida des del Consell Municipal de Discapacitat.