Ajuntament de Reus
Cercador
Logo Reus Esport i lleure
Pavelló Olímpic Municipal
Carrer de Mallorca, 1
43205 Reus
  977 010 888

Finalitza la primera fase de la redacció del Mapa d’Instal·lacions Esportives del Municipi (MIEM)

11/12/2018

Amb la presentació aquest dilluns al Consell Municipal de l’Esport i als membres de la taula de treball del MIEM (que inclou la presència de totes les formacions polítiques representades a l’Ajuntament de Reus) ha finalitzat la primera fase de redacció del Mapa d’Instal·lacions Esportives del Municipi (MIEM).

Aquesta fase ha consistit en la revisió del cens de les instal·lacions, la recollida d’informació dels diferents agents que intervenen en l’esport local i l’enquesta d’hàbits esportius del municipi, amb una completa enquesta telefònica a un univers de 604 persones.

A partir d’ara, la informació de diagnòstic de la realitat esportiva i d’activitat física a la ciutat es processarà, maquetarà i editarà per a la seva aprovació.

La segona fase és la propositiva, amb què es volen identificar les principals línies d’acció a curt i mitjà termini i establir un programa de fases. En aquest sentit el regidor d’Esports Jordi Cervera ha destacat que “el MIEM és un document de ciutat sobre el qual l’Ajuntament pot actuar desenvolupant accions que tendeixin a cobrir la demanada i preveure les noves necessitats en l’àmbit esportiu i de l’activitat física”. El regidor ha afegit que la voluntat del govern és que el Ple municipal pugui aprovar aquesta primera fase del MIEM dins un termini de quatre mesos, i que tot seguit s’iniciarà la fase propositiva per concretar les línies d’acció a partir del diàleg amb el conjunt de grups municipals.

Augment de l’esport i l’activitat física a la ciutat
El resultat de l’enquesta de la realitat i els hàbits esportius de la població de Reus major de 18 anys, realitzada per una empresa especialitzada, presenta un augment de més del 10% en relació a la mostra de l’any 2008 i marca una tendència a l’activitat física amb motivació de salut i un especial increment de l’exercici i l’activitat esportiva de manera lliure utilitzant els parcs, camins i la via pública, especialment per a caminar o córrer amb el clar objectiu de fer exercici físic.

L’enquesta, que presenta resultats molt similars al de l’Eurobaròmetre de l’esport i l’activitat física, posa en relleu la major incorporació de persones de totes les edats i que persisteixen fins a una major edat, un fenomen que és cada dia més important. També es constata que l’esport de competició es manté en registres similars als de l’any 2008 i que la població femenina també ha evolucionat amb un creixement per damunt de la mitjana.

Les motivacions per la pràctica esportiva inclouen com a factors destacats el benestar, la salut i passar-s’ho bé, entre d’altres, i es percep a curt termini un major nivell de practicants entre aquells que volen mantenir hàbits saludables, qualitat de vida i un envelliment actiu.

Piscina coberta i millora de les instal·lacions esportives escolars
La principal demanada en l’àmbit de les instal·lacions es centra en la demanda d’una piscina coberta municipal o pública com a element de pràctica esportiva saludable, així com en la millora dels equipaments esportius escolars, i en aquest àmbit destaca el fet de poder-se iniciar a l’esport i l’activitat física i assolir l’adherència als hàbits saludables i esportius.

Oferta esportiva de clubs i sector comercial amplia i diversa
L’oferta esportiva de les entitats amb instal·lacions pròpies és àmplia i diversa i és molt coneguda per la població de la ciutat i existeix una gran oferta d’empreses petites i mitjanes que ofereixen una variada oferta d’activitats en el sector privat comercial, com ara gimnasos, acadèmies, centres de pàdel, Fitnnes o crosfit entre d’altres, que dibuixen un ampli mapa d’activitats que van des dels esports de combat, passant per activitats molt suaus a d’altres de gran exigència física.

Curses i caminades, les activitats més valorades
De les activitats esportives que promou la Regidoria d’Esports, curses com la de la Dona o la de Sant Silvestre i les caminades Rutes Reus figuren entre les més ben valorades i reconegudes. L’Olimpíada Escolar o el programa “Cap nen sense saber nedar” també  són molt reconegudes tant en l’enquesta de població com entre els professionals de l’educació i els centres educatius.

En la bona línia
L’alcalde Carles Pellicer ha destacat que aquesta primera fase del MIEM mostra que la ciutat es troba en la bona línia en matèria esportiva, i que la planificació dels últims anys i l’orientació a un ampli segment de la població tant pel que fa a les activitats regulars com les inversions programades s’orienten encertadament a un ampli ventall de públic. La senyalització de Rutes Reus, el desplegament de parcs urbans de salut o accions com les de la recuperació del passeig de la Boca de la Mina com un espai de lleure i activitat física a la natura situen les persones com a eix de l’acció municipal.

Els propers mesos es concretaran també les inversions en la construcció dels dos nous polilleugers (el de l’Escola Joan Rebull i el de l’Escola Cèlia Artiga) i també a curt termini amb la concreció de la construcció del pavelló Doble Esportiu el Molinet, a l’Institut Roseta Mauri.

Piscina coberta i patis d’escoles
En relació a les peticions sorgides en la fase de recollida de informació, l’alcalde s’ha referit a la piscina coberta i als patis de les escoles com una assignatura que cal emprendre de manera immediata.

En aquest sentit, l’alcalde ha afegit que els patis i les instal·lacions esportives de les escoles han de millorar per oferir espais de qualitat esportiva, en un context en què dins els horaris lectius i extraescolars hi ha força compatibilitat amb la meteorologia al llarg de l’any i, per tant, es podria disposar d’un gran recurs per arribar al 100% dels escolars. D’aquí, doncs, que el govern municipal expressi el seu compromís  per concretar un pla de xoc per afrontar aquest repte.

Pel que fa a la piscina coberta, el govern municipal proposa concebre-la com un espai polivalent, que permeti desenvolupar tot tipus d’exercici físic moderat i orientat a la salut, una zona d’aigües oberta a tots els públics clarament diferenciada de les piscines convencionals i amb serveis associats de fitness i wellness. En aquesta línia, l’alcalde ha confirmat que Reus Esport i Lleure ha encarregat un estudi d’idoneïtat i viabilitat per la construcció d’una zona d’aigües i wellness al sud de la ciutat, en una zona a una distància similar respecte dels clubs esportius ja existents al municipi, de manera que puguin quedar cobertes totes les àrees geogràfiques i demogràfiques amb oferta esportiva d’aigües. El següent pas serà l’encàrrec d’un concurs d’idees per identificar la millor i més viable proposta a curt termini com una clara aposta de futur per contribuir al benestar i la salut dels reusencs i les reusenques.

Fitxers Relacionats: