Jornada sobre les Tecnologies de la Relació, Informació i Comunicació i sexe virtual en el marc de la presentació d'una nova guia sobre les TRIC
La regidoria de Salut i Esports ha editat una guia monogràfica sobre els usos de pantalles i xarxes socials en l'àmbit de la sexualitat per a familiars i persones de referència de la població adolescent i jove. La presentació s'ha dut a terme aquest matí en el marc d'una jornada sobre les TRIC (Tecnologies de la Relació, Informació i Comunicació) i el sexe virtual que ha omplert totes les places disponibles i que ha presentat el regidor de Salut i Esports, Enrique Martín.
Han participat a la jornada Ester Angelats i Flores, llicenciada en Criminologia, especialitzada en prevenció d’assetjament entre iguals i els diferents usos de les TRIC. Entre d’altres, és tècnica de prevenció en usos de pantalles de la Rula (Servei intermunicipal d’atenció i prevenció d’usos de drogues i pantalles dels municipis de Tordera, Calella, Palafolls i Malgrat de Mar); Mariona Martínez Santiago, graduada en Treball Social. Especialitzada en salut mental i drogues. És tècnica referent del XIP (Servei de prevenció en drogues i pantalles de Vilanova del Vallès) i “influencer" en l’àrea de la prevenció i la reducció de riscos en drogues, pantalles i sexualitat, i també, Juan Antonio Barrero i Ruiz, graduat en Educació Social. Especialitzat en joves en risc d’exclusió, prevenció dels usos de drogues i pantalles i altres conductes de risc. És tècnic referent del Servei Crític (Pla de prevenció en el consum de drogues, pantalles i riscos associats de la Mancomunitat del Galzeran), creador de continguts audiovisuals i dissenyador gràfic de l’àmbit sociocultural i comunitari.
Les TIC (les anomenades tecnologies de la informació i la comunicació en l'àmbit educatiu als seus inicis) han anat experimentant una evolució significativa: en l'actualitat, per recollir la seva dimensió relacional s'hi afegeix una "R", i així sorgeixen les Tecnologies de la Relació, la Informació i la Comunicació (TRIC), que canvien la manera en què les persones les entenen i les integren en les seves vides.
Malgrat que es puguin percebre les TRIC com l'àmbit digital separat de la vida real, per a la població adolescent i jove, l'experiència en línia s'entrellaça amb el sentit d'identitat individual, col·lectiva i generacional. És essencial comprendre la intersecció dels espais digitals amb la seva vida quotidiana per fomentar una relació saludable amb la tecnologia.
El monogràfic creat pel departament de Salut Pública neix amb la motivació d'apropar tot allò que gira al voltant de la vivència de la sexualitat d'adolescents i joves a les famílies i professionals de referència que s'hi vinculen, tenen interès i volen aprofundir per acompanyar-los. S'emmarca en l'eix de prevenció del Pla Municipal Sobre Drogues de l'Ajuntament de Reus.
Ha estat elaborat amb un enfocament proper, allunyat d'una visió alarmista que només es concentri en els riscos i les conseqüències o situacions extremes, sinó tenint present que allò que més afecta al jovent es relaciona amb situacions quotidianes. I es fa des d'una mirada que en fomenti el bon ús.
La guia estarà disponible en format digital a partir del dia 1 de maig a eos.reus.cat.