Ajuntament de Reus
Cercador
Logo Reus Esport i lleure
Pavelló Olímpic Municipal
Carrer de Mallorca, 1
43205 Reus
  977 010 888

Inversió de més de 4 milions d’euros en la creació d’una Unitat d’Investigació Clínica (UIC) pionera a la província de Tarragona

22/01/2025

La demarcació de Tarragona farà un pas endavant en la realització  d’assajos clínics de fàrmacs punters gràcies a la construcció, enguany, d’una Unitat d’Investigació Clínica (UIC). Aquest equipament, que ocuparà un espai de 500 m2, ha comptat amb un ajut de 4.312.240 euros atorgat per l’Institut de Salut Carlos III (Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades) i estarà ubicat a l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus. Aquesta nova UIC l’ha impulsat l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) conjuntament amb l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus, i ha comptat amb la col·laboració de totes les institucions sanitàries del territori, de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i d’organismes locals com l’Ajuntament de Reus.

És en un assaig clínic quan un medicament es comença a administrar en un pacient, per poder ser comercialitzat amb totes les garanties. Passa per 4 processos abans no surt al mercat: des de la fase 1, que és la més experimental (en la qual un pacient que participa en aquest assaig és tractat per primera vegada amb aquest fàrmac) fins a les fases 2, 3 i 4, que són més avançades i en les quals es miren aspectes com l’efectivitat o la idoneïtat de la dosi, per acabar, finalment, autoritzant-ne la seva distribució i aplicació clínica.

Actualment, els assajos clínics en la fase 1 només es porten a terme en centres de recerca vinculats a grans estructures hospitalàries, ubicades majoritàriament a l’àrea de Barcelona. La creació d’aquesta UIC farà possible que aquest tipus d’estudis també es puguin fer al nostre territori: “Ja veníem fent estudis en les fases 2, 3 i 4, però, a partir d’ara, aquesta UIC ens dotarà de més infraestructura i recursos per dur a terme assaigs clínics en la fase 1. L’ampliació dels recursos (tant humans com els destinats a l’espai) ajudarà els professionals sanitaris a atraure més assajos de les altres fases; ens permetrà fer un assaig en totes les seves etapes, en definitiva, des de la més inicial fins a l’última, i afavorirà que la població del nostre territori tingui accés a teràpies que només es duen a terme en el marc d’un estudi controlat, apropant-los a fàrmacs més experimentals i innovadors”, explica el Dr. Joan Vendrell, director de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV). I afegeix: “Aixo serà especialment rellevant per als pacients oncològics, ja que permetrà apropar teràpies fins ara limitades exclusivament a entorns d’assajos controlats. Aquesta iniciativa representa un pas endavant per reduir la bretxa actual en l’accés a aquest tipus d’estudis millorant així les oportunitats de tractament per a aquests pacients”.

Aquesta nova UIC està previst que entri en funcionament a finals del 2026. També acollirà un aparell de ressonància magnètica nuclear 3 Teslas, d’alta resolució, per estudiar amb detall diferents parts del cos així com aspectes del funcionament d’òrgans que requereixen una tecnologia especial, fora de l’ús assistencial rutinari d’aquests aparells.

La UIC comptarà amb la complicitat del sistema de salut públic a l’atenció primària (CAPs) apropant els estudis als pacients a través del seu metge o metgessa de família. Això serà possible gràcies a una interconnexió en temps real entre les consultes i la UIC a través d’un desplegament informàtic que vinculi l’activitat assistencial rutinària amb els assajos que estan actius dins el territori.

Sobre l’IISPV
L’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) és el centre que gestiona la investigació en salut i biomedicina de la província de Tarragona i que aglutina els hospitals universitaris Joan XXIII de Tarragona,  Sant Joan de Reus, de l’Institut Pere Mata de Reus i l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa, així com la Universitat Rovira i Virgili. Des de la seva creació el 2005, l'institut treballa per garantir que la recerca biomèdica es tradueixi en una pràctica clínica de qualitat per al benefici dels pacients i una millora de la salut de la població. Més de 600 professionals, entre investigadors, tècnics i personal en formació, formen part de l’IISPV, que disposa de 38 grups de recerca repartits en quatre àrees estratègiques: l’àrea de Malalties Metabòliques i Nutrició, amb 16 grups de recerca; l’àrea d’Infecció, Immunitat i Medi Ambient, amb un total de 10 grups; l’àrea d’Oncologia, amb 6 grups de recerca més; i l’àrea de Neurociències i Salut Mental, que integra 6 grups de recerca.